26 junij, 2009

Sporočilo za medije

Rodbinsko srečanje Slanškovih je dogodek, ki povezuje potomce Mihaela Slanška st. in Apolonije Tabor iz Straškega hriba v Gorah (nekdaj Sv. Jurij). Na srečanju se bo zbralo kar pet generacij potomcev iz cele Slovenije. Prav poseben čar pa dogodku daje tudi udeležba sorodnikov iz Chicaga, ki predstavljajo že tretjo in četrto generacijo v Združenih državah. Ohranjajo že 103 leta dolgo tradicijo ohranjevanja stikov s sorodniki v rodni domovini njihovih prednikov. Ljubezni in spoštovanja do domovine njihovih prednikov niso omajale ne vojne, politične spremembe in niti leta, ki so pretekla od daljnega slovesa v letu 1906.

Priimek Slanšek je danes med redkejšimi priimki v Sloveniji. Nosi ga le 26 državljanov Slovenije. Tudi domačije na kateri so se nekdaj rojevali naši predniki danes ni več. Ostala pa je mogočna lipa ob ruševinah nekdanje domačije. Nekaj sto let staro drevo, simbol družine, življenjske moči in ljubezni do narave.

S srečanjem želimo počastiti knjigo, ki opisuje zgodovino rodbine dolge skoraj pol tisočletja. Stkati poznanstva med mlajšimi predstavniki rodu in dokazati, da cenimo vrednote, ki so dozorevale v senci Pšeničnikove lipe skozi stoletja, najpomembnejše med njimi, ljubiti in spoštovati naravo in biti v veselje in oporo soljudem.

Ob tej priložnosti je bila izdana knjiga o zgodovini rodbine z naslovom Lipa zelenela je …, za vsakega udeleženca srečanja je bilo natisnjeno rodbinsko drevo in izdelano priložnostno spominsko darilo.

za organizacijski odbor
Matej Hohkraut

Ni komentarjev:

Objavite komentar